Planten

Omgaan met de mooie Maagdenpalm

logoMaagdenpalm(Vinca) is een groenblijvend plant. Wie een kleine tuin heeft en een keuze moet maken voor een bodem bedekkende plant, moet serieus de mooie Maagdenpalm overwegen! De Maagdenpalm is niet agressief met groeien.. Hij bloeit met paarse bloemen en heeft een rijke en langdurige bloei vanaf Januari tot half Mei. De Maagdenpalm is er met groot en klein blad en dito bloem. Zowel op zwaar beschaduwde plaatsen als in de volle zon voelt maagdenpalm zich thuis. Vinca major groeit met lange uitlopers, tot wel anderhalve meter lang. Daar tegenover staat dat Vinca minor bescheidener groeit met uitlopers tot een halve meter. Je kan bij beide soorten de uitlopers goed inkorten zonder dat de plant daar last van heeft.

Planten van de Maagdenpalm

Je kunt de planten met ongeveer 30 cm ruimte ertussen planten. Het voordeel hiervan is dat je  gemakkelijk het onkruid ertussen weg kan schoffelen. De planten zullen vanzelf naar elkaar groeien door middel van uitlopers. Zodra een uitloper wortels heeft kun je de stengel ook losknippen van de plant en het ergens anders planten. Als je Maagdenpalm gaat planten, kun je wat humus en organische mest door de grond werken om de groei te bevorderen. Een gekocht exemplaar zet je eerst een tijd met pot en al in het water. De  Maagdenpalm kan, mits de grond vochtig genoeg is, op een schaduw plek, in de volle zon of in een bostuin groeien.

Blad en groei van de Maagdenpalm

 

Maagdenpalm is een kruipende heester die laag blijft. Het blad is donkergroen en glanzend. Het blad is maar drie a vier cm lang. De Vinca Major is groter en de plant heeft lange, hangende stengels. De groenblijvende plant breidt zich uit door uitlopers te vormen, die vanzelf ook weer wortelen. Zo kunnen een aantal plantjes al snel een leeg stuk grond bedekken.

Bloei van de Maagdenpalm

422_1

Vinca Minor kan gekocht worden met verschillende bloemkleuren zoals bijvoorbeeld blauw en violet. Vinca Major heeft blauwe bloemen. Hoe meer zon het plantje krijgt, des te meer bloemen zullen eraan komen. In de zon heeft de plant echter wel voldoende vocht nodig, het kan niet goed tegen droge grond. De langbloeiende planten kunnen van het voor t/m het najaar bloeien.

Snoei van de Maagdenpalm
Om de Maagdenpalm goed te onderhouden is het een goed idee om de plant in het voorjaar terug te knippen. Dan zullen er weer frisse uitlopers gevormd worden. Na het snoeien zou je de planten eventueel weer wat organische mest kunnen geven.